Przygotowanie kordiału wymaga planowania, dlatego ten mocktail polecamy w szczególności na przyjęcia. Kwiat czarnego bzu cudownie uzupełnia goryczkę ginu, a koper włoski delikatnie podkręca smak.
Składniki
-50 ml bezalkohlowego ginu Vera Ginø
-20 ml kordiału z kwiatu czarnego bzu i nasion kopru włoskiego*
-Woda gazowana
Sposób przygotowania
Wysoką szklankę napełnij lodem. Dodaj Vera Ginø, kordiał z kwiatów czarnego bzu i nasion kopru włoskiego i uzupełnij wodą sodową. Udekoruj skórką cytryny.
Przepis na kordiał z kwiatu czarnego bzu i nasion kopru włoskiego
-2 g nasion kopru włoskiego
-300 ml wysokiej jakości syropu z kwiatów czarnego bzu
-3 g kwasku cytrynowego
Zmiel dość grubo nasiona kopru włoskiego i połącz je z syropem z kwiatów czarnego bzu. Odstaw na 24 godziny do lodówki. Następnie przecedź przez filtr do kawy. Przechowuj w lodówce.