Czy można przestać pić alkohol i nadal tęsknić za smakiem ulubionego koktajlu? Jak najbardziej. Decyzja o ograniczeniu picia alkoholu często nie wynika wprost z faktu, że nie lubimy jego smaku. Motywacją jest przeważnie chęć ograniczenia negatywnych skutków spożywania etanolu. Drinki pijemy, kiedy chcemy uczynić daną chwilę nieco bardziej wyjątkową i nie ma znaczenia, czy ich składnikiem jest alkohol. Rezygnacja z procentów nie powoduje, że jesteśmy skazani tylko na wodę i herbatę - nadal możemy sprawić sobie przyjemność, przygotowując pyszny i wyjątkowy napój.
W tym miejscu wiele osób zadaje sobie pytanie: skoro nie ma alkoholu, co wtedy? Pominięcie alkoholu w przepisie na drinka rzadko kiedy załatwia sprawę - podawane w wielu barach i restauracjach virgin mojito potrafi być bardzo smaczne, ale niewiele różni je od zwykłej lemoniady. Podobnie jak w przypadku klasycznych drinków, kluczową sprawą jest zbalansowanie smaków. Nawet jeśli nasz drink jest bezalkoholowy, nie oznacza to, że ma być nudny. Wręcz przeciwnie! Bezalkoholowe drinki dają niesamowitą możliwość eksperymentowania z różnymi składnikami, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Alkohol jest bardzo dobrym nośnikiem smaku, dlatego aby osiągnąć zbliżony efekt, czasem trzeba się trochę natrudzić. Do wyboru mamy dwa podejścia. Po pierwsze, możemy znaleźć bezalkoholową wersję klasycznego mocnego alkoholu. Jednymi z najłatwiej dostępnych zamienników są bezalkoholowe giny i likiery typu amaro (przypominające Aperol czy Campari). Najlepsze z nich, w tym dostępne w naszym sklepie produkty Vera Spirits, naprawdę dobrze odtwarzają intensywny aromat i gorycz oryginału. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które przyzwyczaiły się do pewnych smaków i szukają łatwych rozwiązań.
Alkohol da się też zastąpić różnymi składnikami, które nadadzą napojowi charakterystyczną ostrość, cierpkość czy gorycz. Zamiast alkoholu można użyć np. niektórych gatunków herbat, ekstraktów roślinnych czy octów i stworzyć dzięki nim całkiem nowe receptury na bezalkoholowe koktajle. Do tej kategorii zaliczają się również napoje, którzy nie naśladują wprost konkretnego typu alkoholu, ale mają charakterystyczny smak i stanowią świetną bazę do drinków (np. dostępne w naszej ofercie intensywnie imbirowe eliksiry Sapinca).
Pamiętaj, że ważnym elementem każdego drinka jest nie tylko smak, ale i sposób podania. Ładne szkło, elegancko przycięta skórka pomarańczy czy dobrze dobrana krusta na brzegu kieliszka sprawią, że Twój koktajl zrobi jeszcze większe wrażenie na gościach.
Podsumowując, najważniejsza w przygotowaniu drinków bezalkoholowych jest kreatywność. Nie bój się eksperymentów! Dzięki nim możesz przetestować niezliczoną ilość kombinacji smaków i dojść do perfekcji w przygotowywaniu wyrafinowanych bezalkoholowych drinków, które zadowolą Twoje kubki smakowe. W poszukiwaniu inspiracji zajrzyj na naszego bloga z przepisami.